Natuur, water en economie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om te zorgen dat dit in balans blijft, wordt voor elk Natura 2000-gebied een beheerplan opgesteld. Hierin staan de spelregels om menselijke activiteiten en bescherming van waardevolle natuur te combineren. In 2008 is, als eerste van Nederland, het beheerplan voor de Voordelta in werking getreden. Meteen een bijzonder beheerplan, want hierin zijn extra maatregelen opgenomen om de natuur die verloren is gegaan bij de aanleg van de Tweede Maasvlakte, te compenseren.
Na zes jaar blijkt uit de evaluatie dat de genomen maatregelen bijdragen aan de bescherming van de natuur. We zijn dus op de goede weg! Vooral het instellen van rustgebieden in de Voordelta is een succes voor de zeehonden en voor een aantal vogelsoorten.
Voortzetten en bijstellen
De evaluatie was de basis voor het plan voor de tweede beheerperiode: 2015 tot en met 2021. Rijkswaterstaat heeft samen met de provincies Zeeland en Zuid-Holland, en het ministerie van Economische Zaken het beheerplan opgesteld. Uitgangspunten voor dit tweede beheerplan zijn steeds geweest: voortzetten wat werkt, bijstellen waar dat nodig is en inspelen op de dynamiek van de Voordelta. Met vertegenwoordigers van onder andere de recreatie- en visserijsector, natuurorganisaties en gemeenten zijn de mogelijkheden voor en gevolgen van wijzigingen of nieuwe maatregelen verkend.
Meer aandacht voor rust
Het Natura 2000 Beheerplan Voordelta 2015-2021 is sinds 30 maart 2016 van kracht. Nieuw is het instellen van een winterrustgebied bij de Middelplaat voor de roodkeelduiker. Verder is het rustgebied Slikken van Voorne robuuster gemaakt door het Gat van Hawk bij het gebied te betrekken en de grenzen aan te passen. Steltlopers, visdief en de grote stern kunnen hiervan profiteren. Ook wordt tot 2018 onderzoek gedaan naar het effect van kitesurfen op vogels en naar de voedselbeschikbaarheid in de bodem. Verder zijn (potentie)gebieden aangewezen waar embryonale duinten kunnen ontstaan.
