Rijk onderwaterleven in de Oosterschelde

13-04-2017 4863 keer bekeken

De Oosterschelde, met zout water, eb en vloed, platen, geulen, slikken en schorren, is van grote betekenis voor vogels, vissen en zeezoogdieren. Ook de natuur onder water is uniek, een tropische verrassing. Op dit moment zijn de sepia's weer actief.

Het getij in de Oosterschelde zorgt voor de aanvoer van veel voedsel. Voeg daarbij de stortstenen en de basaltblokken van de Deltawerken, en je hebt een prima basis voor een rijk onderwaterleven. Vroege vogels publiceerde prachtige onderwaterbeelden. Bekijk het filmfragment op http://vroegevogels.vara.nl/nieuws/tropische-oosterschelde

Sepiaspektakel
De Oosterschelde is een populaire duikbestemming; duiken is op veel locaties toegestaan. Bijzonder is de periode dat de sepia’s paren. Sepia’s of zeekatten zijn inktvissen van ongeveer 50 cm groot. In het voorjaar trekken de sepia’s terug naar hun geboortegrond in de Zeeuwse Delta om zich voort te planten. De sepia’s hebben het dan zo druk met flirten, paren en eieren afzetten, dat ze makkelijk benaderbaar zijn. En dat is wat ieder jaar honderden duikers komen doen in de Oosterschelde.

foto: Robert Hughan

Cookie-instellingen