De zwarte zee eend – een welkome gast

07-01-2025 46 keer bekeken
Zwarte zee eend, foto: Desiree vd Vliet

In de winterperiode komen zwarte zee-eenden in grote getalen naar het Natura 2000-gebied Noordzeekustzone.

De mannetjes eenden hebben een prachtig zwart verenkleed en de vrouwtjes eenden zijn mooi donkerbruin. De zwarte zee-eenden zijn ongeveer 45-55cm groot en hebben een spanwijdte van 80-90cm.

Bodemkwaliteit

De zwarte zee-eend komt graag naar de Noordzeekustzone omdat er voor de kust grote schelpenbanken liggen waar z’n favoriete schelp groeit: de halfgeknotte strandschelp (Spisula subtruncata). Deze schelpen leven ingegraven in de bodem en kunnen in grote hoeveelheden voorkomen. Een goede bodemkwaliteit van het habitat draagt daarom bij aan de aanwezigheid van deze soort. Maar de bodem van de Noordzeekustzone wordt veelvuldig beroerd door verschillende menselijke activiteiten waardoor de kwaliteit van dit habitat (permanent ondergelopen zandbanken (H1110B)red.) zich niet in een goede staat bevindt. De grootste schelpenbanken bevinden zich voor de kust van Terschelling en Ameland en voor de kust van Noord-Holland.

Aantallen blijven achter

Het gebied van de Noordzeekustzone is door de aanwezige schelpenbanken heel belangrijk voor de populatie zwarte zee-eenden in Nederland, meer dan 75% van de populatie verblijft in dit gebied.

Maar het gaat niet zo goed met de zwarte zee-eend. Het landelijke beeld laat zien dat de doelen voor de zwarte zee-eend niet worden gehaald. In de ecologische evaluatie voor de Noordzeekustzone komt ditzelfde beeld ook naar voren. Tussen 2016 en 2021 waren er gemiddeld 41.500 vogels in het gebied, het doel is 51.900.

Goed gehoor 

De zwarte zee-eend is een schuwe vogel, scheepvaart op een afstand van 1.600 m werkt al verstorend voor de vogel (verstoringsafstand). Dit houdt in dat de vogel al wegvlucht op het moment dat een schip tot op 1600 meter genaderd is. Dit stelt de zwarte Zee-eend voor de nodige uitdagingen want de Noordzeekustzone is een heel druk Natura 2000-gebied met hoge visserijdruk, scheepvaart routes die aan de noordkant lopen en veel waterrecreatie. Het creëren van rustgebieden op het water waar de zwarte zee-eend rustig kan foerageren is een van de mogelijkheden om een beter leefgebied voor deze vogel te creëren en veilig te stellen.

 

Foto: Desiree vd Vliet

Cookie-instellingen