“Ik kan het water bijna voelen”. Een bezoekster wijst naar de grond. Ze waant ze zich op vogeleiland ‘De Kreupel’, een beschermd natuurgebied waar geen mensen mogen komen. In werkelijkheid zit ze op een bureaustoel bij bezoekerscentrum de Trekvogel. Dankzij de Virtual Reality bril van Rijkswaterstaat kan ze deze bijzondere plek toch bekijken. “Levensecht” vindt zij. Met behulp van de VR brillen legt omgevingsmanager Sascha Oskam uit welke maatregelen RWS neemt om de Natura 2000 gebieden in het IJsselmeergebied te beschermen.
Naast de VR-brillen trekt ook het “Overstoom-ik” spel veel aandacht. Bezoekers krijgen van communicatieadviseur Sylvia Bos te horen wat de kans is dat hun huis overstroomt en hoe hoog het water dan komt. Daarna hebben ze drie minuten de tijd om te kiezen wat ze meenemen. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor het belang van de maatregelen die Rijkswaterstaat neemt om gebieden te beschermen tegen hoog water. Het spel is niet alleen leuk, maar ook “erg leerzaam”, laat een bezoeker weten.
Ook is er een lezing over trekvogeltellingen, gegeven door ecoloog Mennobart van Eerden. Hij legt uit hoe belangrijk een goede waterkwaliteit is voor trekvogels en belicht de maatregelen die Rijkswaterstaat neemt inzake de Kaderrichtlijn Water om het IJsselmeergebied, een belangrijke rust- en broedplek van de trekvogels, gezond te houden.