In gesprek met stakeholders over belang van zeegrasherstel

28-09-2023 515 keer bekeken

Op 19 september jongstleden heeft Rijkswaterstaat Zee en Delta een bijeenkomst georganiseerd voor belanghebbenden en geïnteresseerden over het belang van herstel van zeegras in de Zuidwestelijke Delta.

Op locatie van het Staatsbosbeheer in de haven van Bommenede begonnen we met presentaties over het project zeegrasherstel. We informeerden de stakeholders over de achtergrond van het project, de voorlopige resultaten van het veldwerkseizoen 2022 en 2023, en wat er de komende jaren op stapel staat. Doel van de bijeenkomst was onder andere acceptatie van het project door de verschillende stakeholder’, het informeren van de stakeholders en ophalen van belangen, wensen en meningen van stakeholders.

Betrokken stakeholders met veel informatie
Na de presentaties was er ruimte voor vragen. Hierbij was de betrokkenheid van de stakeholders goed zichtbaar. De reacties van de stakeholders op het project waren positief.

“Voor en tijdens de lunch hebben we een open gesprek gevoerd met de stakeholders over hoe we hen kunnen betrekken bij het project en hoe ze op de hoogte gehouden willen worden. De stakeholders hadden veel informatie te bieden over de Grevelingen die we mee kunnen nemen voor het project.” vertelt Elise Schuijtvlot, omgevingsmanager RWS ZD.  

Aanwezig waren vertegenwoordigers van het Koninklijke Nederlands Watersportverbond, WV Brouwershaven, Nederlandse Onderwatersportbond, de Radboud Universiteit, Universiteit Wageningen, Provincie Zeeland en Zuid-Holland, Zeeuwse Milieu Federatie, Staatsbosbeheer, collega’s van RWS ZD, NN, en PPO, en leden van het consortium (Witteveen+Bos, The Fieldwork Company, Rijksuniversiteit Groningen).

‘Rondje’ langs de velden
Als afsluiting zijn we met de boot van Staatsbosbeheer de Grevelingen opgegaan en hebben we de proeflocatie bij Stampersplaat bezocht. Elise vertelt verder: “Helaas konden we door de harde wind niet het water in. Desondanks hebben de aanwezigen een goed beeld kunnen krijgen. Tijdens de boottocht zijn we in kleine groepen verder ingegaan op de inhoud van het project. Ik ben zeer tevreden met de bijeenkomst en kijk terug op een geslaagde dag!”  

Waarom zeegrasherstel
Zeegrasvelden staan, net als koraalriffen, mangrovebossen en schelpdierbanken, aan de basis van een gezond onderwaterleven. De waterplant vormt grote velden. In deze velden gaat het water langzamer stromen, waardoor zand en slib naar de bodem zinken. Doordat het slib naar de bodem zinkt, wordt het water helderder. De wortelstelsels die er zich vormen, zorgen ervoor dat de zeebodem stabiliseert en er zo een natuurlijke versterking en ophoging van de bodem ontstaat. Hiermee wordt kusterosie tegengegaan, omdat golven wat van hun kracht verliezen en minder hard tegen de kust slaan.

Uitzending Vroege Vogels
Ook Vroege Vogels was aanwezig en heeft Laura Govers (zeegras expert van de Rijksuniversiteit Groningen), Marloes van der Kamp (expert waterkwaliteit van Witteveen en Bos) en Jannes Heusinkveld (onze zeer ervaren uitvoerder van de The Fieldwork Company) geïnterviewd over het project. De uitzending is op 1 oktober te beluisteren op de radio.

Film over zeegrasherstel
Dutch Maritime Productions heeft in opdracht van RWS een film gemaakt over het belang van zeegrasherstel.

 

Cookie-instellingen