Het Natura 2000-gebied Noordzeekustzone omvat de hele noordelijke kuststrook: van het Noord-Hollandse Bergen tot aan de Eems boven Rottum. De Noordzeekustzone bestaat uit open zee, de zeegaten tussen de Waddeneilanden, zandbanken en platen voor de eilanden en strandvlaktes met jonge duintjes op de eilanden.
De natuur aan de kust is uniek, de zee een bron van leven. Voor diverse diersoorten is het de ideale plek om te verblijven, jongen te krijgen, voedsel te vinden of te rusten. Tijdens laag water rusten zeehonden en vogels uit op drooggevallen zandplaten. De groene stranden en lage stukjes duingebied zijn uitstekende broed- en rustplaatsen voor veel vogelsoorten.
De kustzee is opgroeigebied voor jonge vissen. Haring, schol en tong groeien hier op voordat ze uitzwermen over de hele zee. Het bodemleven is rijk en plaatselijk komen er schelpenbanken voor: een belangrijke voedselbron voor veel duikeenden in de wintermaanden. In de Noordzeekustzone leven de zoogdieren gewone zeehond, grijze zeehond en bruinvis.
De Noordzeekustzone grenst aan de Natura 2000-gebieden van de Waddeneilanden en de Waddenzee. De onderlinge samenhang tussen al deze beschermde natuurgebieden is sterk. Voorbeelden: zeehonden zwemmen heen en weer tussen de Noordzee en de Waddenzee, vogels die broeden aan de Waddenzee halen hun voedsel uit de Noordzee. Zand uit de Noordzee komt op de Waddeneilanden terecht en door erosie ook weer in de Waddenzee. Er is veel dynamiek en uitwisseling van materiaal tussen geulen, ondieptes, platen, kwelders en duinen. Het gehele gebied is in feite voortdurend in beweging.
Bekijk hier een filmpje over de natuur in en rondom de Noordzeekustzone en zie hier de luchtfoto met een toelichting op de grenzen.